Redaktørens tale under lanseringen 

Guldsmeden hotel Oslo, Parkveien 78                                                           7. desember 2016

Av: Edda Espeland  Foto: Cecilie Moestue / Unikesteder.no

 

Veldig hyggelig at dere har kommet hit for å være med på Praktbokforlagets lansering av boken  ”55 eksotiske hoteller i Norge” – som  jeg kan love dere byr på en fantastisk reise – fra Ny-Hellesund i sør til Svalbard i nord.

Det finnes mange hotellbøker fra før, men i denne boken er hvert eneste hotell spesielt utvalgt enten fordi de har en unik historie, en vakker beliggenhet, et kreativt konsept eller fordi de byr på god mat og drikke eller andre gleder som vi synes er en reise verdt. For slik er det jo blitt for mange av oss at når vi skal ut og reise; det er det ikke lenger nok å velge et geografisk mål– vi vil aller helst bo på et sted som er noe utenom det vanlige. Derfor vil dere ikke finne det standardiserte og upersonlige i denne boken, uansett hvor mye luksus eller hvor mange stjerner hotellene måtte ha, men dere vil finne steder med sjarm og personlighet. Noen med høy grad av luksus og komfort, andre adskillig enklere.  Kanskje kan det knirke litt ekstra i trappene og kanskje må du bøye hodet for å komme inn på rommet ditt, men så er det også et sted med sjel – hvor du kan nyte oppholdet og ta et frikvarter fra hverdagen.

La meg også understreke at vi også har brukt mye plass på å fortelle om opplevelser og aktiviteter i nærområdet rundt hotellene. Aktiviteter av alle slag, sommer og vinter, mange av dem kanskje like eksotiske som selve hotellene, det kan være mat- og vinsmaking eller et bredt spekter av kulturopplevelser. Overalt legger hotellvertene seg i selen for å legge til rette for at gjestene skal få med seg mest mulig av det området har å by på.

Det er dessverre ikke så mange representanter for hotellene som hadde anledning til å komme hit i dag – forståelig nok, midt i en travel førjulstid, men vi er veldig glad for at noen av dere er her – og dere vil jo senere få anledning til å presentere dere selv litt nærmere.

Hvert eneste hotell er verdt å bli nevnt, men for å gi dere et ørlite inntrykk av variasjonsbredden og det store spennet  som finnes i boken, så la meg nevne noen ganske få eksempler på hva dere vil finne;  På Bokhotellet Lyngørporten bor du for eksempel ikke på rom, men på sider eller kapitler, på Herangtunet Boutique Hotell mellom Valdres og Jotunheimen kan du sjekke direkte inn på Roma eller New York,  på Wasilioff i Stavern vandrer du rett inn i en verden med gull og sølv, tunge fløyelsesgardiner og  funklende lysekroner, På Hotel Grand Terminus i Bergen kan du nyte den spesielle stemningen på det som regnes som Norges beste whiskybar med over tusen forskjellige whiskytyper – eller overnatte i det nye Villa Terminus – som opprinnelig var et aldershjem for folk av borgerlig stand.  På Nutheim Gjestgiveri i Telemark kan dere oppleve det som var et naturlig samlingssted for kunstnere som Henrik Sørensen, Erik Werenskiold, Kai Fjell og mange flere. På Rjukan Admini bor du midt i et stykke spennende norsk industrihistorie – på Norsk Hydros gamle representasjonsbolig og med Vemork – åstedet for en av de mest berømte sabotasjeaksjonene under annen verdenskrig – like rundt hjørnet.

Men det er ikke bare historien om hotellene, dette er også historien om menneskene, om alle ildsjelene, alle entusiastene som har gjort hotellene til sitt livsverk.

I Ny-Hellesund har kunstneren Per Fronth forvandlet en gammel oljetank til en stor utleie-suite med utsikt i alle himmelretninger. På Litløy i Vesterålen er vertinne Ellen Marie Hansteensen på Litløy Fyr den eneste fastboende på øya. Hun tar imot gjester i to dobbeltrom, og har planer om utvidelse. På Thorbjørnrud på Jevnaker ville eieren Olav Lie-Nilsen satse på lokalmat, og kjøpte like godt egen gård for at hotellet kunne være selvforsynt med kjøtt og melk, og de har bygget ysteri i det gamle hotellbassenget.  I Norangdalen på Vestlandet bestemte bygdejenta Iris Fivelstad seg for å kjøpe det gamle hotellet i bygda på tvangsauksjon, og har innredet det etter forskjellige tidsepoker fra hele 1900-tallet. På Hvaler gjennomførte vertskapet Lene Elisabeth og Øystein Elgheim en eventyrlig forandring av det som var et forfallent og nedslitt pleiehjem, til det som i dag heter Hvaler Gjestgiveri.

Slik kunne jeg altså fortsette, for denne 350 sider store boken er full av fantastiske historier om flotte mennesker og særpregede steder. Så jeg vet ikke annen råd enn å si; kanskje dere skal kjøpe boken? Jeg tror dere blir inspirert til selv å oppleve noen av alle de 55 hotellperlene vi har presentert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *